26 Kasım 2010 Cuma

Kimliksiz mi, kişiliksiz mi?

Bu gece tam Twitter'ı kapatırken, şu tweet'i okudum,"Kimliğini belli etmeyenleri artık takip etmeyeceğim".
"Beni silebilirsiniz, gönül koymam" dedim, çünkü profil fotom bir artiste ait, ve adım bir nick!
Yani kimliksizim!(!)
Aslında, bu tweeti atan bayan arkadaşın, söylemek istediği farklıydı. O, kimlikli ama kişiliksiz kişilerden sözediyordu. Yani farklı bir kimliğe bürünerek sokulan, kendisini farklı tanıtan, asıl niyetini özel mesajla belli edip, rahatsız edenlerden. Yani "fake" dediğimiz karakterlerden.

Twitter'ın amacı şu sözde gizli, hergün hepimiz okuyoruz; "What's happening?"

Çevirdiğimizde, olan biteni soruyor kısaca. İster gelişen olayları yaz, ister kendi dünyanda olan biteni! Üye sözleşmesinde, "eğer adını sanını doğru yazmazsan, profil fotonda bir artist, şarkıcı fotosu kullanırsan, ya da bir logo sunarsan, seni kabul etmeyiz." gibi bir madde yok. Hal böyle olunca, kimsenin kimseyi "sen kimsin?" sorgulamasına gerek yok. Çünkü Twitter bir chat sitesi değil. Bir tanışma, kaynaşma sitesi de değil. Haa, yadırgamam elbette, insanlar muhabbet ederler, ben de ediyorum, günlük paylaşımlarda birbirlerini sorgularlar, destek ya da karşı çıkarlar, savunurlar... bunlar sitenin kaynaşma amaçlarından en önemlisi ki, "takip" butonu konulmuş. Ama burada paylaşılan ya da tartışılan fikirdir, düşüncedir, kişilerin kimlikleri değil.
Yani adı Ayşe, Mehmet, Ali... farkeder mi?
Çok içten yazıyorum, pek çok tweeti okurken, kim yazmıştan önce tweet içeriğini okuyorum, yanıt vereceksem, yanıtla butonuna bastığım anda farkediyorum kimin yazdığını. Ben insan değil, görüş, fikir takipçisiyim.
Şu anda 800'ü aşmış takipçim var, 350 kadarını ben takip ediyorum. Çoğuyla düzeyli sohbetim var. Takip etmediğim kişilerden gelen tweetlere mutlaka yanıt veriyorum.
İnanmak istediğim şu, beni kimliğimle değil düşüncelerimle takip etsinler, zaten bu inancım tam. Çünkü kendime güveniyorum.
Ama...
Fake hesap dediğimiz kişiler gelir, rahatsız eder, bin numara yapar... o zaman ben de sorgularım, kimsin diye?
Gerçek adı yerine nick kullanan, fotosu yerine logo kullanan, ama paylaşıma adam gibi katılan, düşüncelerini açıkca yazan, hiç kimseye "sen kimliksizsin" demem, eğer saçmalamıyorsa.

Daha önce bir yazımda kimliğimi açıklamama nedenlerimi yazmıştım, okunmamış olabilir, tekrarlıyorum, kendimce nedenlerim var, ve açıklamayacağım.
Yalan bir isim alabilirdim, kocaman gözlüklü, kafam yana eğik sadece dudaklarımın bir kısmını gösteren bir foto kullanabilirdim. Kim bilebilirdi?
Yeterince dürüst davrandığıma inanıyorum kısacası.
Ben ve benim gibi isim, foto kullanmayanlara, ortalık karıştırmadığı sürece kimsede "kimliksiz" demiyor zaten. ;)
Kısaca, yazının başında yazdığım tweet, bu kişiliksiz kişilerden şikayettir. Benim gibi artist fotosu ve nickle yazanlar konusunda diyebileceğim tek şey, güvendiğiniz kadarım. Hiç kimseyi bana güvenmesi için zorlamıyorum.
Unfollow hepimize "bir tık" yakında...
İstediğimse... keşke bu durumları yaratan kişiliksiz kimliksizlerin konu bile edilmediği kültür düzeyine erişmek!
Yine mı çok şey istedim? ;)

4 yorum:

  1. Güvendiğimiz kadarsınız ve bir çok gerçek kimlikle girenden çok daha karakterlisiniz bu konuda şahsen hiç sıkıntım yok.

    Ancak ve lakin gelin görün ki, merak diye bir duygu var insanda. Merak etmeden olmuyor, "Adın neydi senin sahi", diye sormadan edemiyor :))
    sevgiler selamlar..

    YanıtlaSil
  2. Her insanın kendine has sırları ve sebebleri vardır.Hiç kimsenin bir başkasını düşüncelerinden ya da mantık dahilindeki hareketlerinden ötürü sorgulama hakkının bulunmadığını düşünenlerdenim.Seninle farklı dünya görüşlerine sahip olmam, sana değer vermemi engellemiyor.Eğer sana değer veriyor ve yazılarını okumayı seviyorsam,istersen beynimde oluşan bulanık bir halüsinasyon ol umrumda değil.Resme,isme gerek yok , Orada olduğunu bilmek ya da var olduğunu sanmak çok güzel.

    YanıtlaSil
  3. İbrahim teşekkür ederim. İnsan sevdiğine, benimsediğine adıyla hitap etmek ister, ben de isterim acıkcası. Belki bir gün... ;)
    Yavuz, çok teşekkür ederim. Sende xx olsan farketmezdi. Tartışırdık ama insanca!

    YanıtlaSil
  4. insanın daha henüz kendisini çözemediğini hatta hepsini geç tanıyamadığını düşünürsek bir başkasını irdelemek incelemek ve kimliğini tespit etmek istemesinin vehametini yaşamaktayım şuan..

    ulan sığır önce sen kendini bil ondan sonra başkalarını sorgula derler adama..

    ya kuzen adın ister ibrahim ister mahmut ister ece ister meltem ister ışıl ister bilmem ne olsun önemli olanı hep atlıyoruz.. ne yazıyorsun nasıl yazıyorsun..

    takma kafana tokadan başka birşey.. belki bandana olabilir..

    YanıtlaSil