Aslında, tam olarak bilmiyorum aralarında bir bağ var mı yalaka ile yavşak'ın? Çağrışım bana "doğru yoldasın" diyor gibi...
Yalakaysan yavşaksın!
Yavşak sözünü kullanmayı çok sevmediğimi daha önce yazmıştım, hatta yaygınlaşmasından korktuğumu da. Hala da korkuyorum, ama ne var ki izlediğim yalakalıklar bana bu sözcüğü kullanmanın tam yeri dedirtiveriyor bazen.
Öyle çok uzaklara gitmiyorum, konuyu Twitter ile sınırlandırıveriyorum.;)
Doğal olarak en yakın örnek benim!
En iyi tanıdığım kişi de benim!
Deli bir dürüstlüğüm vardır. Sevdiğimi harbi severim. Ama seviyorum diye iltifata boğmam, ya da bir dengesizlik görünce görmezlikten geliyormuş gibi yapmam.
Çok eskilerde bir yakınım bana şöyle bir şey dedi, "bez gibisin". Anlamadım. "Bu ne demek?" diye sordum, "öyle işte..." dedi, "bez gibi dümdüz!"
Bezden beze fark var tabi ki.;)
Sonraları öğrendim ki, bana yakıştırdığı bez saflıkmış!
Dürüstlük anlamında saflık. ;)
Sevdiğim ne varsa, çekinmeden söylerim, sevmediklerimi de tabiki.
Cüneyt Özdemir'i sevmem, ama göz renginin güzelliğini çok sevdiğimi kendisine söylerim. Ahmet Hakan çizgisini sevmem, ama zekasını, bazen gerçekten çok sevimli oluşunu nasıl görmezden gelebilirim ki?
Bu iki örneği verme nedenim, Twitter'a üye olunduğu anda "izlemeyeni döverler" yazmasa bile, yazılı olmayan Twitter kuralı olmasındandır. Birinden biri mutlaka takiptedir! ;)
Ve...
Parti başkanlarından, milletvekillerine, köşe yazarlarından sanatçılara, oyunculara,radyoculara, bilumum medya mensubuna "bir tık ötede" mesafesinde olabildiğimiz bir sosyal ağ Twitter.
Onlarında sıradan insanların nabzını tutabileceği, belki de biz sıradanlardan çok daha fazla yararını gördükleri, görebilecekleri bir sosyal paylaşım sitesi.
Aslında tam bir "al gülüm ver gülüm" denebilir belki ama veren hep tek taraf olunca işler biraz karışıyor.;)
İlgi duyduğu ünlüye yazıp yanıt alamayanlar, "seni biz yarattık"tan, "aman bunun da ne olduğunu anladık" a kadar, benim pek tarzım olmayan tweetleri sıralıyorlar.;)
Evet, gerçekten "ne olduğunu" gayet net anladığımız hazımsız, şımarık ünlüler yok değil.
Neyse...
Bunlar farklı bir konu, inceleriz daha sonra.
Benim bu akşam yazmak istediğim "yalakalar"!
Kimse alınmasın, kusura bakmasın, (ama bu davranışta olanlar alınsın) yalakalıkla, niyeti gerçekten beğenisini ifade etmek olanı en saf insan bile ayırdedebilir. Ben ciddi şaşırıyorum, sadece "ben sizin hayranınızım" tarzı tweetlerin abartılmasına. Ve bu kişiler yanıt aldıkları anda RT yapmıyorlar mı?;) Eminim, bu kişiler eşine dostuna "aa bilmemkim mi, bizim arkadaş yahu, twitter'da kankayız biz onunla..." filan diyorlar, hatta daha da komiği buna gerçekten inanıyorlardır da!
Acınası!
Bu yalakalık, siyasilere yazılan tweetlerde o kadar komik bir hal alıyor ki.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Twitter'da hesap açtı. Kendisine atılan tweetleri izledim. Ankara'lı olmayan, Ankara sorunlarından bihaber, "Başkanım" diye seslenip, "siz süpersiniz" e getiren bazı arkadaşlar vardı ki... neyse, bu konuyu da Twitter'da yazdım ve malum çoğu unfollow etti, alıştık artık mı desem?;)
Ha bu arada, bu yoğun ilgi galiba Sayın Gökçek'i de şaşırttı, Ankara'lıların sorunlarına yanıt vermek yerine, kendisine yazılan övgüleri RT yaparken, hakaret edenleri "avukatım yanımda ona göre!" diye savmaya çalıştı. Ve Twitter'da Ankara'nın şu ana kadar hiç bir sorunu çözülemedi. Ama bazıları, "Başkanım'mı? Yahu daha dün gece yazıştık..." diye çoktan Gökçek'i arkadaş ilan ettiler bile!;)
Bilinçli hayran olmanın bilincine Twitter'da vardım.
Övünmekle ilgisi yok, ama takip edenler bilirler, üye olduğum andan bu yana, samimi bir dille sorduğum ne bir soru, ne bir görüş yanıtsız kaldı. Hatıra olsun diye çoğunu kaydettim, gülmeyin.;) Ama şunu çok iyi biliyorum ki, sorum ya da görüşüm, muhatabım olan ünlü tarafından yanıtlandıktan sonra her ikimizde kendi işimize döneceğiz. Ben bana yanıt vermesini, doğal bir yaklaşımım olduğu için normal karşılayacağım, ünlü kişi de beni yaşamına katmayacak yani!
Sadece bir paylaşım gerçekleşecek aramızda. Herkesle olduğu gibi...
Abartısız, doğal bir paylaşım.
"Ablacım,abicim... sen harikasın,iyi ki varsın, süpersin, seni izledim en şahane sendin, kitabın okuduğum en iyi kitaptı, sen yazınca en doğrusunu yazarsın, albümünü aldım dinlediğim en iyi albümdü... vsvsvs" tarzında yaklaşımlar, yanıt alamayınca "amannn bunu da tanıdık, burnu büyüğün tekiymiş..." e dönüyorsa, bunun adı bence yalakalık!
Yanıt alınca, "Biz kankayız abi" moduna girmekte yavşaklık!
Twitter'ın "fenomen" yaratmasına şaşırmıyorum.
Hatta kendilerine gösterilen samimiyetsiz, çıkarcı yaklaşımla gaza gelip, bazı kişilerin, kendisini eleştirenlere "block" atmasına da şaşırmıyorum.
Şu yazıyı okuyan bazılarının bana "ukala" demesine şaşırmayacağım gibi...;)
Sevgi ve içtenlikle kalın.
Gerçekten geri dönüşü gerçek sevgi ve içtenlik oluyor.
Bu notu eklemeliyim: Aslına bakarsanız, sadece ünülere yapılan ağdalı iltifatlardan değil, kişilerin birbirlerine samimiyetsiz, klişe iltifatlarından da çok sıkılıyorum ben.
Doğallık ne güzel bir şeydir...
Her zamanki gibi!
YanıtlaSilTwitter öyle farklı bir dünya ki benim için; reel hayatımda farkına varmadığım bir sürü şeyi gün yüzüne çıkardı.Ben hayatım boyunca kaç arkadaşım var diye saymadım, bununla övünmedim ya da en çok onlar beni sevsin, ben daha az sevmeliyim diye düşünmedim.Bu yüzden Twitterda fenomen olma mantığını hala anlamış da değilim. Birde twitterda herkesin sosyo ekonomik durumu ve kültürel yapısı birbirinden farklı.Sıradan bir merhabayı çok önemseyecek ya da sıradan bir merhabaya tenezzül etmeyecek insanları tanıma çabası... Buradan reele taşıdığım güzel arkadaşlıklar olduğu için genelde kendi gibi olan insanlarla yalnızlığımı ortadan kaldırmayı seviyorum. Ve bana ters düşen tüm yazışmaları görmezden gelmeyi tercih ediyorum. Çünkü insan olan her yerde eleştiriler oluyor ve her eleştiri birilerini incitiyor aslında. Twitterda bazı insanlar olmak istedikleri kimliklerle bulunurken bazıları kendi olmayı (doğal) tercih ediyor.Bir çok yüzü olan insanları izlemek de (ne kadar içler acısı olsa bile) bazen bizlere birşeyler öğretibiliyor. En azından nerde durmamız gerektiğini...
YanıtlaSilher zaman ki gibi çizgisi tutturulmuş tam kıvamında harika bir yazı olmuş ellerine sağlık arkadaşım ;)
YanıtlaSilB2B? Sizi tanıyorum gibi? ;)
YanıtlaSilGerçi "her zamanki gibi" derken neden sözettiğinizi pek anlayamadım?;) Bana kimliğinizi açıklarsanız mutlu olurum. Bloğunuzu izlemeye aldım. Aynaya bakıyorum gibi hissettim.;)
Teşekkürler, sevgiler...
Verda teşekkürler. Yorumların yazılanlardan daha hoş olduğunu her zaman söylerim ya... Pek haksız değilim galiba?;)
YanıtlaSilSanal dünya için daha önce epeyce yazdıydım. Twitter'ı tanıdıkça, bazıları için hala "chat sitesi" olmaktan öte olmadığını farkettim. Hayal kırıklığına uğramadım.;) Seninde söz ettiğin gibi, durulması gerktiği yerde durmayı bilen, abartmayan mutlu olur. Kendi yüzünü değil, olmak istediği farklı yüzü sergilemeye çalışanlar bir şekilde elenir gider.
Sevgiler...
Bilkim... sağol canım arkadaşım, konunun fikri senden çıktı, ben teşekkür ederim sana. Çoğumuzu Twitter'da sıkan bir konuydu. Aman kimse alınmasın, darılmasın mantığıyla bir yere kadar hoşgörü yani...;)
YanıtlaSilSevgiler...
Turkiye'de twitterin nasil algilandiginin ilginc bir ozeti olmus, kendi hesabima faydalandim. Yalaka ile yavsak arasindaki ince nuansa da guldum, olayi gelistirdikten sonraki ani pespese betimlenmesi iyi oturmus.
YanıtlaSilYavşak günlük hayatta çok sık kullanılan bir kelime.Ama dolu dolu ,anlamına inanarak kullanmak lazım.Bu kelimeyi ağzına yakıştıran Allah kulu,mertlik ve dürüstlük üzerine diğer insanlara belirgin bir fark atmalı.Ozaman bir manası olur.Anlatmak istediğine gelince,insanımız işin B..k'unu çıkarmaya bayılır bilmiyomusun.(Terbiyesizlik olarak görme lütfen , bence bu bir deyimdir ve emsalsiz bir deyimdir.) Miliyetçi ,muhafazakar zihniyetime rağmen,gün geçtikçe insanımızdan nefret etmekteyim.Milletimiz gerçekten çok garipleşti.Arık düşünmek bile istemiyorum kimseyi.Hele yargılamak,Haşaaa...
YanıtlaSilİbrahim, yanlış anlaşılma olmasın. Bu yazı tüm kullanıcıları hedef alan bir yazı değil. Sadece gereksiz çabalar içine giren kullanıcı davranışlarının gözlemi.
YanıtlaSilTwitter'ı seviyorum, hoş dostluklar kurabildiğim pek çok kişi var ayrıca.;)
Teşekkürler, sevgiler...
Sevgili Yavuz, artık Twitter'da çok karşılaşmasak bile, bloğu takip ettiğin için çok mutluyum. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBir abartı huyumuz var, kabul ediyorum. Kendimce, dayanamadığım bu durumu aktarmak istedim. Bu davranışlar "yalakalık" kabul edilen davranışlar. Sadece ben demiyorum bunu.
Siyasi görüş ne olursa olsun, kimsenin mazur görmediği bir davranış şekli.
Yargılamak değil ama uyarmak gerekir, bu kimsenin kötülüğü için değil, tam aksine iyiliği için diye düşünüyorum.;)
Sevgiler...
acaip ukalaca bi yazı.. ama kuzen bilesin ki doğru olan herşey ukalalıktır bu ülkede..
YanıtlaSilcanlı olarak yaşadığım bi anı bile var bu yalakalık yavşaklığıyla alakalı.. bir arkadaşım var müzisyen.. gitarist olarak ekibine almak istediği birisiyle tanışdırdı beni.. çocuk gitar çaldı.. beni tanıyan bilen bilir.. piçlik fırlamalık diye tabir edilen her türlü yalakalığı yavşaklığı gömdüm çocuğa.. baba süpersin valla bi jimi hendrix bi kurt cobain'den dinledim böle gitar çalışı diye veriyodum gazı.. çocuk sonra kendini öyle bişey sanmış ki bizim arkadaşın ekibine katılmadı.. arkadaş bana ne yaptın olm diye kızıyo ama boşver olm dedim.. bu lavuk şu laflara havaya giriyorsa seni yarı yolda satardı..
işte öyle kuzen.. her insan alkışlanmayı şakşaklanmayı çok sever sürekli ister.. ünlü yada ünsüz hiç farketmez.. :))
yazın içinse yalakalık bi yavşaklık sanacaklar ama harika olmuş harika.. ellerine yüreğine sağlık.. Allah pc'ne zeval vermesin.. bağlantın gopmasın.. internetin kesilmesin.. :))
En doğrusunu yapmışsın Orhan.;)
YanıtlaSilAlkışlamaktan gocunmam ama şakşakçılıktan oldum olası nefret ettim!
Aynen katılırım ünlü,ünsüz farketmediğine. Tanık oluyorum, gün boyu sadece "sen harikasın, birtanesin..." tarzı tweet atanlar var birbirlerine. Ciddi şaşırıyorum, çok içten olanlar ayırdediliyor zaten.;) O kadar alıştırıyoruz, alıştırılıyoruz ki "bu harika" söylemlerine, en ufak bir eleştiride ya kırgınlık, ya isyan!;)
Tabi ki hazımsız olanlar...;(
Teşekkürler, sevgiler.